Ohita
"Asumisen hiilijalanjälkeä onkin helppo pienentää tehokkaalla tilankäytöllä ja fiksuilla tilaratkaisuilla", toteaa somevaikuttaja Ami Värtö.
"Asumisen hiilijalanjälkeä onkin helppo pienentää tehokkaalla tilankäytöllä ja fiksuilla tilaratkaisuilla", toteaa somevaikuttaja Ami Värtö.

Uutinen -

Vinkkejä vastuulliseen asumiseen

Vastuullisuusaiheisista Pallon kokoinen elämä -sometileistään ja -blogistaan tuttu somevaikuttaja Ami Värtö kotilomaili perheineen Tuusulan Tähtipolun BoKlok-kodissa. Ami jakoi kotilomansa aikana erilaisia näkökulmia vastuullisempaan asumiseen some-kanavissaan.

Tuusulan Tähtipolkuun muutti Amin Värtön kanssa aluksi perheen vauva ja Amin äiti. Tämän jälkeen mummi palasi omaan kotiinsa, ja asumista jatkoivat loppuviikonlopun puoliso ja perheen 4-vuotias esikoinen. Ami jakoi kotilomansa aikana ja sen jälkeen Instagramissa ja blogissa ympäristövastuullisempaan asumiseen liittyviä näkökulmia. Olemme koonneet tähän muutamia Amin vinkkejä.

Amin vinkki 1: Asunnon koko

"Energiankulutuksen kannalta isommat neliöt tarkoittavat suurempaa energiankulutusta. Asumisen hiilijalanjälkeä onkin helppo pienentää tehokkaalla tilankäytöllä ja fiksuilla tilaratkaisuilla – ja myös vaikka sitä tavaraa karsimalla. Me asuimme Tähtipolussa 61 neliön asunnossa, joka tuntui reippaasti kokoaan tilavammalta. Toki nautintoa lisäsi se, että nurkissa ei pyörinyt yhtään ylimääräistä tavaraa”, kirjoittaa Ami blogissaan.

BoKlok-asunnot on suunniteltu äärimmäisen tarkkaan ja ne ovat neliöiltään kompakteja. Silti niissä on avaruutta ja runsaasti luonnonvaloa. Piirrämme yhden asuntotyypin vain kerran. Tämän jälkeen hyödynnämme samoja piirustuksia emmekä keksi pyörää joka kerta uudelleen.

Amin vinkki 2: Tilan käyttö

”BoKlokin asunnoissa ei ole lainkaan huoneistokohtaisia saunoja, vaan taloyhtiössä on asukkaiden yhteiskäytössä tilava sauna. Tämä jos mikä on fiksua tilankäyttöä! Sitä paitsi on ihan luksusta lähteä kotoa saunomaan”, toteaa Ami blogissaan.

BoKlok-kotien jokainen neliö on tarkoitettu asumiseen. Taloyhtiön yhteinen sauna pienentää paitsi asuntokohtaista energiankulutusta myös sähkölaskua.

Amin vinkki 3: Lämmitys

”Asuntojen kohtuullinen sisälämpötila kannattaa pitää 21 c asteessa. Mahdollisuuksien mukaan pyrkisi valitsemaan uusiutuvan energian lämmitysmuodoksi”, vinkkaa Ami.

Laskemalla huoneen lämpötilaa yhden asteen säästät 5 % lämmitysenergiassa. Huonekalujen ja patterien välissä kannattaa olla kunnon väli, jolloin lämpö pääsee levittäytymään muualle huoneeseen.

Amin vinkki 4: Sijainti

”Pyri asumaan sellaisessa paikassa, jossa et tarvitse arjessa joka päivä autoa eli pystyt kulkemaan julkisella, pyörällä tai kävellen töihin ja muihin paikkoihin, joissa käyt päivittäin. Tuusulan Tähtipolulla polkupyörille on rakennettu iso katos, kun taas autot saavat olla taivasalla. Tämä on suunnittelua, jota minä arvostan”, kirjoittaa Ami.

Tuusulan Tähtipolku sijaitsee lähellä Hyrylän keskustan lähipalveluita. Kävelymatkan päässä on esimerkiksi kirjasto, uimahalli, leikki- ja ulkoilupuisto ja kauppoja. Pyörällä pääsee helposti paikasta toiseen ja HSL:n bussipysäkkikin löytyy muutaman sadan metrin päästä, josta voi hypätä paitsi Hyrylän myös Keravan keskustaan suuntaaviin busseihin.

Amin vinkki 5: Rakentamistapa

”Jos pystyt vaikuttamaan rakentamisen tapaan, puurakentaminen on hyvä vaihtoehto ja ympäristön kannalta parempi”, Ami toteaa.

BoKlok-kotien päärakennusmateriaali on puu, joka myös sitoo hiilidioksidia. Talojen hiilidioksidipäästöt ovat jo tämän vuoksi huomattavasti pienemmät verrattuna vastaavien muista rakennusmateriaaleista rakennettujen asuintalojen keskiarvoihin. Tämä ei kuitenkaan yksissään riitä: Ruotsissa kaikkiin uusiin BoKlok-kohteisiin on asennettu aurinkopaneelit, mikä mahdollistaa pienemmän sähkönkulutuksen asukkaiden yhteisissä tiloissa. Suomessa ensimmäiset aurinkopaneelit tulevat kesällä 2022 valmistuvaan As. Oy Helsingin Huhtapihaan.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Liittyvä sisältö