Uutinen -
Miten BoKlokissa edistetään tasa-arvoa
Kansainvälisen naistenpäivän teema on tänä vuonna #BreakTheBias (Suom. Ennakkoluulojen murtaminen). Tarkoitus on miettiä keinoja, joilla voidaan vähentää sukupuolten välisiä ennakkoluuloja ja parantaa tasa-arvoa. BoKlok Ab:n henkilöstöjohtaja Aija Harju kertoo, miten BoKlok toimii alan johtavana toimijana.
Ennakkoluuloiksi kutsutaan niin sanottuja ei-faktaperäisiä uskomuksia ja asenteita eri sosiaalisia ryhmiä kohtaan. Esimerkkinä ennakkoluuloisesta ajattelusta on oletus, että naiset ovat tunteellisempia kuin miehet. Useimmat ennakkoluulot ovat tiedostamattomia ja vaikuttavat päätöksiimme - halusimmepa tai emme.
”Harhakäsitysten purkaminen on erittäin tärkeää, jotta voimme ymmärtää ja saavuttaa aidosti monimuotoisen ja hyväksyvän työympäristön”, sanoo BoKlokin henkilöstöjohtaja Aija Harju. ”Vain silloin kuin olemme tietoisia ennakkoluuloistamme, voimme estää niiden vaikuttamasta päätöksiimme.”
Millaisia toimenpiteitä BoKlokissa on tehty sukupuoleen ja tasa-arvoon liittyvien ennakkoluulojen vähentämisen eteen?
Jokainen BoKlokin operatiivinen yksikkö on laatinut toimintasuunnitelmat, jotka pohjautuvat yrityksen strategiaan. Tarkoituksena on lisätä tietoisuutta siitä, mitä osallistava käyttäytyminen todella tarkoittaa, kuinka voimme vahvistaa psykologisen turvallisuuden työpaikoilla, ja kuinka ymmärrämme ennakkoluulojamme ja voimme työstää niitä. Käytännönesimerkkejä tavoista, joilla pyrimme vähentämään ennakkoluuloja, ovat nimettömät rekrytoinnit rooleihin, joissa monimuotoisuus on erityisen tärkeää.
Mitä hyötyä organisaatioille on tasa-arvoisemmista tiimeistä?
Minusta tämä on yksinkertainen asia: mitä enemmän meillä on monimuotoisia tiimejä, sitä parempia tuloksia saavutamme. Uskon tähän vakaasti. Lisäksi on hauskempaa työskennellä tiimeissä, joissa on erilaisia ihmisiä! Eikä unohdeta sitä, että osallistaminen on sukupuolten tasa-arvoisten ryhmien ja yleensä monimuotoisten ryhmien ytimessä. Jos emme huomio osallistavaa kulttuuria, monimuotoisuus ei myöskään voi toimia.
Jos pohdimme yhteiskuntaa laajemmin sukupuolinäkökulmasta, se on lähes täysin tasa-arvoinen, eli maapallon asukkaista 50 prosenttia miehiä ja 50 prosenttia naisia. Ja sama pätee tietysti asiakkaisiin ja muihin sidosryhmiin. Jotta kohderyhmiä ymmärrettäisiin paremmin, organisaatioiden tulisi peilata eri sidosryhmiään.
Mistä saavutuksista olet ylpein monimuotoisuuden ja osallistamisen edistämisessä BoKlokissa?
Ensinnäkin olen ylpeä siitä, että kaksi neljästä BoKlokin maajohtajista on naisia, Suomen Kati Valtonen ja Norjan Tove Borchgrevink. Tämä on yksi konkreettinen esimerkki liiketoiminnastamme ja siitä, mitä tarkoitamme, kun kerromme, että haluamme enemmän naisia linjatehtäviin eri operatiivisissa yksiköissämme.
Olen myös ylpeä siitä, että Ruotsin Gullringenin tehtaallamme 24 prosenttia työntekijöistä on naisia. Tämä on tosi hienoa, jos vertaamme kaikkiin Ruotsin rakennusteollisuudessa työntekijätehtävissä työskenteleviin naisiin, joita on vain kaksi prosenttia.* Tämä myös merkitsee minulle henkilökohtaisesti erittäin paljon, että voin sanoa aidosti, että olemme yksi alan johtajista!
Paljon on vielä tehtävää, jotta voimme saavuttaa sukupuolten välisen tasa-arvon ja voimme sanoa, että meillä on täydellinen osallistava ja monimuotoinen kulttuuri yrityksessämme. Työskentelemme ns. macho-kulttuuria vastaan, mikä on rakennusalalla tiedostettu ongelma. Haluamme esimerkiksi kannustaa miehiä hyödyntämään vanhempainvapaata yhteiskunnan ja työpaikkojen sukupuolikuilujen kaventamiseksi.
*Byggföretagen (Ruotsin rakennusliitto)