Ohita
Koska iso osa asunnosta toteutetaan valmiiksi jo tehdastiloissa, talo kohoaa tontille nopeasti. ”Talon perustuksiin menee kaksi viikkoa, tilaelementtiasennukseen parhaillaan päivä per talo", kertoo tuotantopäällikkö Terho Tikkanen.
Koska iso osa asunnosta toteutetaan valmiiksi jo tehdastiloissa, talo kohoaa tontille nopeasti. ”Talon perustuksiin menee kaksi viikkoa, tilaelementtiasennukseen parhaillaan päivä per talo", kertoo tuotantopäällikkö Terho Tikkanen.

Uutinen -

Artikkelit: Ympäristötehokas BoKlok-kerrostalo rakennetaan turvallisesti, nopeasti ja sateelta suojassa

Kohtuuhintaisten BoKlok-puukerrostalojen kantavana ajatuksena on ympäristötehokkuus. Viihtyisien asuntojen laadun takaa monimuotoinen tekijätiimi, johon kuuluvat suomalaisten ja ruotsalaisten boklokilaisten lisäksi arkkitehdit, suunnittelijat ja virolainen tilaelementtitehdas Kodumaja. Projektipäällikkö Ylva Nybergh ja tuotantopäällikkö Terho Tikkanen kertovat, kuinka BoKlok-kodit rakennetaan ja mistä talojen pieni hiilijalanjälki koostuu.

”Virossa puukerrostalorakentaminen on pitemmällä kuin Suomessa, joten Kodumajan kokemuksesta tilaelementtien ja korkeidenkin puurakennusten rakentamisessa on BoKlok-tiimille valtavasti hyötyjä. Toisaalta Kodumaja voi vastavuoroisesti hyödyntää suomalaisten vahvaa kokemuspohjaa esimerkiksi rakennusfysiikan ja akustiikan osalta”, kertoo tuotantopäällikkö Terho Tikkanen.

Projektipäällikkö Ylva Nybergh kiittelee, että yhteistyö ja keskustelu on ollut hyvää myös arkkitehdin kanssa. ”Konseptimme lähtee siitä, että toteutamme omistusasumista, joka on vaihtoehto mahdollisimman monelle. Arkkitehdin kanssa olemme suunnitelleet toimivia ja kustannustehokkaita ratkaisuja.”

Tilaelementit syntyvät sisätiloissa valvotusti

Viime vuosina on käyty keskustelua siitä, kuinka paljon rakennukset altistuvat kosteusvahingoille jo rakennusaikana. "BoKlok on tässäkin suhteessa järkiratkaisu, sillä BoKlok-asuntojen rakentaminen tapahtuu suojassa sateelta, joten rakennukset eivät ole alttiina sään vaikutuksille. Puumateriaalit säilytetään tehtaalla sisätiloissa, ja tilaelementit rakennetaan valmiiksi kuivissa olosuhteissa”, kertoo Terho. 

Rakentaminen sisätiloissa tuottaa myös vähemmän jätettä ja on turvallisempaa. Kun viisikerroksisen talon asunnot tehdään maan rajassa, ei ole putoamisvaaraa tai pelkoa siitä, että ylemmistä kerroksista putoaisi tavaraa niskaan. Työergonomiasta on helpompi huolehtia, ja tarvittavat työkalut ja laitteet ovat vieressä koko ajan.

Koska iso osa asunnosta toteutetaan valmiiksi jo tehdastiloissa, talo kohoaa tontille ällistyttävän nopeasti. Asunnon hintaan ja rakentamisnopeuteen vaikuttaa myös se, että kaikkiin asuntoihin valitaan BoKlokin toimesta myös kaakelit ja laminaatit etukäteen. Myös kodinkoneet ovat tilaelementeissä valmiina, kun ne tulevat työmaalle. Siellä tehdään elementtien väliset saumat, ja lvi-järjestelmät sekä sähköt liitetään kiinteistöön. Katto päälle, ja talo on valmis.


”Talon perustuksiin menee kaksi viikkoa, tilaelementtiasennukseen parhaillaan päivä per talo. Lopullinen vesikate, parvekkeet ja talotekniset työt vievät noin 6—7 viikkoa”, Terho sanoo. Tilaelementtien rakentamista Virossa valvotaan tarkasti. Kodumajan tehtaan sertifioitu laadunvarmistusjärjestelmä perustuu dokumentointiin ja portaittaiseen hyväksyntämenettelyyn, jossa useampi henkilö tarkastaa ja hyväksyy työsuoritukset.

”Käymme pariin otteeseen Virossa tarkastamassa valmistuksessa olevia tilaelementtejä yhdessä suunnittelijoiden ja työmaavalvojan kanssa. Ruotsin-kollegamme käyvät säännöllisesti tehtaalla tekemässä tarkastuksia ja valvontaa kaikkien BoKlok-projektien osalta. Tehtaat myös valokuvaavat elementit, ennen kuin ne lähtevät meidän työmaallemme”, Ylva kertoo.

Ympäristötehokasta rakentamista ja asumista

BoKlok-kotien ympäristötehokkuus on mietitty tarkkaan ja monelta kantilta. ”Uusiutuva puuraaka-aine on ilmaston kannalta yksi parhaista vaihtoehdoista, sillä sen valmistuksesta ja käytöstä aiheutuvat ympäristöpäästöt ja energiankulutus ovat pienet verrattuna esimerkiksi tiileen, betoniin, alumiiniin, muoviin tai teräkseen. Kun tilaelementit rakennetaan tehtaalla, materiaalihävikki saadaan minimoitua ja kierrätys maksimoitua. IKEA:n keittiökalusteiden tekemiseen on käytetty kierrätysmuovia, ja hanoissa ja valaistuksissa on hyvin energiatehokkaat järjestelmät”, Terho listaa.

Ylva nostaa esiin asuntojen hyvin suunnitellut, tehokkaat asuntopohjat, joissa ei lämmitetä turhia neliöitä. ”Asumisen ympäristötehokkuus koostuu myös monesta pienestä asiasta. Jätelajitteluastioissa on nyt seitsemän jaetta, ja niitä voidaan laajentaa vielä esimerkiksi tekstiilikeräykseen. Asukkaiden ei tarvitse lämmittää omaa saunaa, vaan kaikissa taloyhtiöissä on joko viihtyisä pihasauna tai erillinen saunatila. Oman ruuan kasvattaminen onnistuu viljelypalstalla, joka löytyy monesta taloyhtiöstämme. Meillä on pyykkinarut pihalla, joille voi viedä omat lakanat tuuleen kuivumaan.”

Ylvasta ja Terhosta parasta BoKlok-konseptissa ovat ympäristötehokkuus ja rakentamismateriaalin luonnollisuus. ”Minua inspiroi myös konseptimme arvopohjaisuus. Se, että mahdollisimman monella on aito mahdollisuus omistaa oma kotinsa”, Ylva sanoo.

”Lisäksi tietynlainen ihmisläheisyys ja helposti lähestyttävyys näkyy kauttaaltaan niin tiimimme sisäisessä vuorovaikutuksessa kuin suhteessamme asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Myös erilainen rakennustapa on kiinnostava. Tässä oppii koko ajan ja hoksaakin välillä uusia juttuja”, Terho lisää. 

Ylva Nybergh ja Terho Tikkanen toteavat, että heille parhaita asioita BoKlok-konseptissa ovat ympäristötehokkuus ja puumateriaalin luonnollisuus. ”Minulle puu on se ainoa oikea rakennusmateriaali”, Terho sanoo. Kollegat viettivät kaffepaussia etänä koronakaranteeniin takia.

Aiheet

Kategoriat

Liittyvä sisältö

Liitetyt tapahtumat